Programma Cellocafé

Datum: zaterdag 7 mei 2022

Programma: Workshops 12.00u – 16:30u

Het middagprogramma is een activiteit voor een beperkt aantal deelnemers. Je kunt je tot één dag tevoren hiervoor opgeven. De workshops worden op niveau ingedeeld en hebben een thema. Bijvoorbeeld samenspel, streektechniek, dynamiek, improviseren, et cetera.

workshop:
Baroksonates voor cello en basso continuo

Iedere cellist heeft in zijn leven wel eens een sonate van Antonio Vivaldi of Willem de Fesch gespeeld, ofwel als speler van de solostem ofwel als speler van de zogeheten continuopartij.

Vandaag zullen twee leden van het barokensemble Giardino Musicale, Elske Tinbergen – barokcello en Jérôme Brodin – klavecimbel, een middagworkshop ensemblespel en barokinterpretatie geven. Dit is dé kans om wat aanwijzingen te krijgen over b.v. barokke streektechniek of hoe je op piano een uitgewerkte continuopartij wat barokker kan laten klinken. Over Elske en Jérôme http://www.giardinomusicale.nl/musici/

Kom meedoen of kom luisteren – kies je leerervaring!

Je kunt je voor deze workshop opgeven:

  • Als deelnemer (€ 45,- per persoon).
    Je doet dan actief mee met de workshop met je ensemble. Het ensemble waarmee je jezelf inschrijft bestaat uit twee of meer deelnemers. Bijvoorbeeld 1 of 2 cellisten, eventueel aangevuld met een klavecinist of pianist. Natuurlijk mag het ook een combinatie zijn met viool, blokfluit of ander instrument. Als er maar basso continuo (cello en klavecimbel/piano) bij zit. Wanneer je zonder pianist of klavecinist komt, zal Jérôme die rol op zich nemen. Er is plek voor 4 ensembles.
  • Als bezoeker (€ 15,- per persoon).
    Je bent erbij, maar hebt geen actieve rol zoals de deelnemers.
Repertoiresuggesties:
  • Mr Carolo sonates voor 2 solo cello’s en continuo (uitgave Tinbergen ‘Cello Editions’), aan te schaffen via de website van Elske Tinbergen. Twijfel je of jullie muziek geschikt is neem dan gerust contact met me op.
  • Antonio Vivaldi cellosonates
  • Benedetto Marcello cellosonates
  • Willem de Fesch cellosonates

Er is zowel een piano (440Hz) als een klavecimbel (415Hz) aanwezig.

Cellocafé Workshop ToegangNeem deel aan:
Baroksonates voor cello en basso continuo
Duur van deze activiteit:ongeveer 3 uur
Kosten als deelnemer:€45,-
Kosten als bezoeker:€15,-

PAUZE (voorbereiding concert): 16:30 – 19:45u

Tijdens het Cellocafé kun je gratis iets drinken (koffie, thee en water) en er is altijd wel iets lekkers. Eigen baksels om samen te delen zijn altijd welkom! Er is geen aparte catering, maar wel een broodjeszaak en supermarkten op 50 meter. Je kunt ook je eigen eten mee nemen. Er is voldoende ruimte om rustig te lunchen.

Vandaag is er een (nogal lange) pauze in het programma. Op dat moment is de kapel gesloten en heeft het ensemble dat om 16:30u optreedt de ruimte nodig voor een laatste repetitie. De kapel gaat weer open om 19:45u voor publiek.


Avondprogramma: Concert 20.00u – 21.00u

Concert ‘O Nederland’ van barokensemble Giardino Musicale
Eva Harmuthová, blokfluiten en barokhobo Elske Tinbergen, basviool en barokcello, Jérôme Brodin, klavecimbele

Met het programma ‘O Nederland’ wil Giardino Musicale een beeld schetsen van de muziek in de Lage Landen, haar bloei en glorie beginnend in de Gouden Eeuw. 

Componist en organist Jan Pieterszoon Sweelinck wordt gezien als de belangrijkste componist uit de Noordelijke Nederlanden op de grens van Renaissance en Barok. Van hem zijn o.a. meer dan 70 werken voor toestinstrumenten overgeleverd. Afkomstig uit de Zuidelijke Nederlanden is de Antwerpse componist Nicolaus a Kempis, o.a. bekend om zijn 4 bundels met sinfoniae voor huiselijk gebruik. 

In herbergen waren vaak instrumenten beschikbaar voor iedereen die er op kon spelen. Er werden regelmatig korte liedjes gespeeld uit bundels zoals Oude en Nieuwe Hollantse Boeren Lietjes en Contredansen (met aansprekende en beeldende titels als: ‘De boer die was syn koetie kwyt’ en ‘Ik gink eens Vreyen tot Amsterdam’). 

Edelman en diplomaat Unico van Wassenaer had een stiekeme passie: hij componeerde! 

Naast musici en componisten van eigen bodem had Nederland in het algemeen en Amsterdam in het bijzonder ook een grote aantrekkingskracht op buitenlanders. De uitgeverij van Estienne Roger in Amsterdam publiceerde zo, naast muziek uit Nederland, ook heel veel muziek van buitenlandse componisten, waaronder hobosonates van Schickhardt (opgedragen aan Jan Willem Friso, Prins van Oranje en Nassau). Cellist en componist Alexis Magito (Rotterdam 1711) stamt uit een Duinkerkse acrobaten familie, die in de 18e eeuw in Nederland uitgebreid furore maakte. 

Als kers op de taart maakt Giardino Musicale een uitstapje naar de Nederlandse hedendaagse muziek, en laat zij horen hoe deze op historische instrumenten klinkt. 

De concertzaal is open vanaf 19:30u.
Adres: Wilhelminaweg 57, 6951 BN Dieren


Bezoek het concert ‘O Nederland’ van Giardino MusicaleCellocafé mini Workshop
Duur van deze activiteit:Ongeveer 1 uur
Kosten voor bezoekers:€ 20,-
Ensembleleden die aan het ochtendprogramma hebben deelgenomen krijgen korting op het concert. Geef dit aan als je concertkaarten bestelt op de website van Elske Tinbergen en in de Cellowinkel.

Onderstaande link brengt je naar de contactpagina van de website van Elske Tinbergen. Stuur haar een berichtje waarin je vermeldt dat je graag het concert tijdens het Cellocafé op zaterdag 29 januari 2022 in Dieren bezoekt.


Cellowinkel

De Cellowinkel is tijdens de workshop en het concert gesloten. Heb je vragen of zoek je iets speciaals? Wil je dat ik speciaal voor jou iets apart leg? Laat me dit dan weten ruim vóór het Cellocafé. Dan leg ik het voor je klaar.