Blog

Open podium in Cellocafé

Op het middagprogramma van het Cellocafé van 20 november 2021 stond het ‘open podium’. Wie wilde mocht wat laten horen. Erg leuk om te zien en horen waar anderen mee bezig zijn. Bovendien een mooie gelegenheid om ‘podium-ervaring’ op te doen. En dat voor een cello-minnend publiek uiteraard!

We konden wel horen dat er thuis en in de les goed geoefend wordt. Tot slot speelden de uitvoerenden spontaan ook nog samen. Een mooie afsluiter van een gezellig en inspirerend Cellocafé. Bedankt allemaal voor de mooie muziek!

De ontspanning na een mooie Bach Suite…
Een leuk stuk uit de Suzuki-methode voor cello en piano...
En een mooie try-out voor het Staatsexamen Docerend Musicus!
Mirjam & Mirjam, de cellodocenten en gastvrouwen van deze Cellocafé editie

Cellocafé november 2021

Workshop met celliste Mirjam Mudde

Vandaag hadden we celliste en cellodocente Mirjam Mudde te gast. Zij heeft de groep deelnemers geleerd hoe ze méér uit hun dagelijkse Cello Practice kunnen halen. Aan de hand van een presentatie, oefeningen en natuurlijk samenspel wist ze de groep te inspireren thuis weer lekker aan de slag te gaan met het cellospelen.

Solo concert Dana Zemstov

Vandaag streken de deelnemers aan de Zoomfestival-fietstocht even bij ons neer in de Cellowinkel. Ze werden getrakteerd op een krachtig solo-optreden van alt-violiste Dana Zemstov.

Dana Zemtsov live in de Cellowinkel in Dieren
Alt-viool spelen in een Cellowinkel? Natuurlijk!
Dana Zemtsov licht haar concert toe aan het publiek
Alt-violiste Dana Zemtsov geeft een toelichting bij één van haar muziekstukken.

Cellocafé september 2021

Even terugkijken op weer een geslaagde dag met nieuwe en bekende gezichten. En er is hard gewerkt vandaag!

Concentratie voor ‘de zwaan’ oefening

en de nodige gezelligheid en ontspanning natuurlijk!

’s Ochtends hebben we gestudeerd op o.a. de linkerhand-techniek. De middag hebben we gebruikt om samen meerstemmige muziek te spelen.


Veel indrukken opgedaan vandaag! Gelukkig hebben we de foto’s nog…

Pauze in de tuin

Twee concerten Giardino Musicale in ’t Cellocafé

Giardino Musicale speelt ‘Le donne musicale’ live in de Cellowinkel

Op 27 augustus 2021 gaf barokensemble Giardino Musicale twee concerten in de zaal van de Cellowinkel te Dieren. Zij brachten een muzikale ode aan talentvolle vrouwen met het programma ‘Le donne musicale’.

Celliste Elske Tinbergen (barokcello) lichtte het programma toe:
“Het is bijzonder als je als vrouw in de 17e en 18e eeuw leeft en een buitengewoon muzikaal talent vertoont. Je kunst staat naast of misschien zelfs boven je vaardigheid om kinderen te baren, (op) te voeden, te troosten en een huisvrouw te zijn. Je bent een inspirerende en een geïnspireerde vrouw.

Hoe uitzonderlijk is het als je de eerste vrouw in de geschiedenis bent, die een boek met suites voor klavecimbel uitgeeft? Of als je een muziekinstrument op een zo hoog niveau bespeelt dat er in heel Europa over je gesproken wordt en dat vele toeristen naar de stad toe reizen waar je woont om je te kunnen beluisteren?

En als je compositiedrang zo sterk is dat je jouw muziekstukken onder een verzonnen naam laat uitgeven? Ondanks je adelijke afkomst. Als je je koninklijk vermogen gebruikt om een grote muziekverzameling aan te leggen? Waar (blijkt nu) vele generaties van musici en onderzoekers in de verre toekomst uitgebreid gebruik van zullen maken…”

Zowel de middag als de avond waren uitverkocht. Heerlijk om met zo’n gezelschap te genieten van mooie barokmuziek.

Cellocafé weer open!

Het eerste Cellocafé sinds lange tijd!

Wat fijn dat het weer kan, een Cellocafé organiseren. Ik heb er zo naar uit gekeken! Het coronavirus heeft deze activiteit een tijd lang stilgelegd, maar vanaf vandaag organiseer ik weer regelmatig een gezellige ontmoetingsplek voor cellisten van alle niveau’s.

Vandaag nog even beperkt in aantal en met de nodige maatregelen. Maar de start is toch maar weer gemaakt.

Even pauzeren in de tuin bij de lespraktijk van Mirjam

Cellocafé tijdens Corona crisis

Lieve Cellisten,
Wat een uitdagende tijd is dit! Mocht je op één of andere manier getroffen worden, dan wens ik je heel veel sterkte. Hierbij wat extra info over het Cellocafé en het programma.

Met het bekend maken van het eerst volgende cellocafé moet ik nog wachten. Zodra de corona crisis wat tot rust komt, en het weer veilig is om samen muziek te maken, zal ik de datum en het programma van het eerst volgende cellocafé bekend maken. Op deze website maar ook op de facebook pagina van het cellocafé. Het lijkt me heerlijk om jullie allemaal weer te ontmoeten en fijne en leerzame workshops voor jullie te organiseren.


Voor nu blijf gezond en vooral muziek maken. Ik zie jullie graag na deze onrustige tijd terug in het cellocafé.

Muzikale groet,
Mirjam

Naomi Berrill te gast

We zullen het Cellocafé van zaterdag 5 oktober niet snel vergeten. Vandaag hadden we een speciale gast; de Ierse celliste en singer/songwriter Naomi Berrill. Naomi gaf een workshop improvisatie en songwriting op de cello en ’s middags gaf ze een inspirerend optreden met songs van haar twee albums, aangevuld met nieuw materiaal en mooie Ierse traditionals. Was je er niet bij, dan heb je echt wat gemist!

Naomi Berrill cello workshop improvisation and songwriting
Celliste Naomi Berrill tijdens de workshop improvisatie en songwriting…
Naomi Berrill guest at the cello café in Rhenen, the Netherlands
Ontspannen sfeer tijdens de pauze…
Naomi Berrill’s optreden, live in Rhenen
Catering Cello Café
Een gezellige meet & greet met heerlijke hapjes (dankje Mascha!) vormde de perfecte afsluiting.

Andreas Grütter over de strijkstok

Vandaag bekeken we in het Cellocafé samen met strijkstokkenbouwer Andreas Grütter uit Amsterdam de film “Hout, zweet en haren” over zijn werk bekeken.

Andreas heeft aan de hand van een selectie van zijn cello strijkstokken de geschiedenis van de strijkstok toegelicht. De bezoekers van het Cellocafé hingen aan zijn lippen en al hun vragen werden beantwoord.

Andreas Grütter vertelt over zijn vakmanschap…
Celliste Mirjam Daalmans demonstreert een aantal strijkstokken van Andreas Grütter…

Hout, zweet & haren

Bekijk hieronder de film “Hout, zweet & haren” van Pim Christian en Mathijs Voordenberg over het werk van strijkstokkenbouwer Andreas Grütter uit Amsterdam.

Over de strijkstokken van Andreas Grütter

Bezoek de website van Andreas Grütter voor meer informatie.